Röntgendiagnostiek is een belangrijk hulpmiddel in de tandheelkunde om een juiste diagnose te stellen. Een gedegen theoretische en praktische basis is nodig voor het toepassen van röntgenstraling in de tandheelkunde. In deze cursus leert de ervaren tandartsassistent om op een verantwoorde wijze – onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de tandarts – röntgenfoto’s te maken en te ontwikkelen. Volgens de richtlijnen van de Europese Commissie en Besluit stralingsbescherming van de Kernenergiewet moet de tandartsassistent aantoonbaar kennis hebben opgedaan van stralingsbescherming.

 • 12 uur
 • 1 lesdag
 • Certificaat

Het niveau (doelgroep/criteria)

Zoekt u als assistent meer uitdaging en wilt u zich binnen de tandheelkunde verder ontwikkelen? Dan is deze cursus heel geschikt. Het programma is ontwikkeld voor de gemotiveerde assistent.

Leren en werken (de begeleiding)

Het zelfstandig maken van röntgenfoto’s is een uitdaging voor de assistent. Deze cursus vormt een goede basis, maar de nieuwe kennis en vaardigheden moeten natuurlijk wel geoefend worden.

Theorie en praktijk (inhoud en werkwijze)

De cursus valt uiteen in een theorie- en praktijkgedeelte. De theorie wordt door ervaren docenten aan de hand van PowerPoint presentaties aangeboden. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Drie weken voor de cursus ontvangt de cursist digitaal een handboek waarin alle theorie uiteen wordt gezet.

Vervolgens wordt de geleerde theorie toegepast bij het oefenen van het maken van röntgenfoto’s volgens de Richtlijn Infectiepreventie. De cursisten oefenen het aanbrengen van instelapparatuur voor het maken van röntgenfoto’s op elkaar. Voor het daadwerkelijk vervaardigen van een röntgenfoto zijn er fantoomhoofden beschikbaar. Er hoeft dus niet voor een patiënt te worden gezorgd. Er is echter wel verschillende instelapparatuur op de markt verkrijgbaar. M2 Academy adviseert de in de eigen praktijk gebruikte instelapparatuur mee te nemen om tijdens het praktijk gedeelte hiermee te kunnen oefenen.

Cursusdata

Cursus basis Röntgen
zondag
17 november 2024
13:00
-
18:00
M2 Academy
+

Leerdoelen (Kennis/vaardigheden)

Kennis 

Het theoretische deel van de opleiding is gebaseerd op de academische kennis van M2 tandartsen en de evidence based tandheelkunde.

Behandeld worden:

 • Relevante wetgeving.
 • Werkingsmechanisme eigenschappen en gevaren röntgenstraling.
 • Theoretische en praktische kennis over het maken en ontwikkelen van (digitale) röntgenfoto’s.
 • Stralingshygiëne.
 • Herkennen van fouten in opname en filmverwerking.
 • Praktijkoefening mogelijk met eigen instelapparatuur!

Vaardigheden

 • Zelfstandig vervaardigen van (digitale) röntgenfoto’s (bitewings, peri-apicale opnames, OPT) volgens de Richtlijn Infectiepreventie.
 • Röntgenfoto’s ontwikkelen, scannen, archiveren en declareren.

Studiebelasting

De cursus röntgendiagnostiek bestaat uit 1 lesdag. Daarnaast wordt van de cursist verwacht dat zij met behulp van het digitale werkboek de kennis door herhaling en zelfstudie up-to-date houdt.

Examen

Er zal een theoretische kennistoets worden afgenomen. Na een positieve uitslag zal de cursist een certificaat van bekwaamheid in ontvangst kunnen nemen.

Docenten

Alle opleidingen en cursussen van M2 academy worden onder supervisie van Jacqueline Strooband verzorgd door professionals van M2 tandartsen. De theorie- en praktijklessen van de cursus Röntgendiagnostiek worden gegeven door tandarts Rolf Janssen.

*incl. catering en lesmateriaal
*Ontvang Early Bird korting: 5% korting bij inschrijving tot 3 maanden voorafgaand aan de startdatum van de opleiding.